Monday, February 15, 2010

Kuasa Guru Besar / Pengetua ( siri 2)

Salam 1Malaysia dan Salam Persaudaraan.

Sekali lagi kita bertemu untuk sedikit mencambah fikiran kita bersama atas tajuk sejauh mana insentif atau ganjaran yang diberi akan memberi makna dan motivasi kepada yang berusaha.

Semalam NG utarakan isu ini kerana ingin mendapat pandangan dari pelayar blog NG ini. Maka banyaklah e mail yang saya terima. Dari e mail itu banyaklah yang menyokong walaupun ia bukan mewakili 350,000 guru di Malaysia. Ada yang bertanya NG apa yang dilakukan oleh Union Guru sekarang? kerana semua union guru diam saja seolah-olah bersetuju dengan dengan segala langkah yang diambil oleh KPM?

NG tak mahu ulas peranan union guru sebaliknya NG ingin sekali lagi melontar beberapa pendapat yang diutara oleh para sahabat NG.

Setakat ini NG dapat simpulkan bahawa rata-rata guru tidak bersetuju dengan beberapa langkah yang diambil oleh KPM kerana banyak langkah itu tidak memotivasi guru sebaliknya ia akan memberi suatu tekanan yang membazir kepada kaum guru. Ramai guru berpendapat bahawa memberi gabjaran dan insentif adalah salah satu langkah motivasi yang baik tetapi hendaklah betul caranya. Kata mereka ganjaran atau insentif hendaklah dianugerah kepada kumpulan ramai yang melaksana tugas bukan hanya kepada GB dan Pengetua. Kita tidak mahu mereka dianggap sebagai kuli paksa tetapi yang mendapat segala kesenangan dan kebanggan hanya seorang sahaja.

Satu lagi yang diutarakan oleh ramai guru ialah sepatutnya KPM melihat kepada sekolah itu sendiri. Janganlah dilihat kepada GB dan Pengetua sahaja. KPM harus turun padang dengan ikhlas hati; buatlah majlis dialog secara yang paling terbuka dan telus. Dengar segala masalah guru yang akan mereka luahkan. Dengarlah rintihan mereka. KPM jangan sekali-kali prajudis atau buruk sangka dengan keluhan dan ratapan kaum guru dan jika ingin membuat sebarang langkah tolong ambil kira dengan suara ramai bukan yang ada di kiri kanan kita. Kita maklum GB dan Pengetua amat berkuasa di sekolah. Mereka punya segala senjata dan alat untuk mempastikan semua guru akur kepadanya.

KPM seharusnya faham, maklum, tahu dan alim dengan segala masalah yang dihadapi oleh kaum guru. Mereka bukan sekadar perlukan gaji dan elaun tetapi mereka amat memerlukan orang yang boleh mereka luahkan segala isi hatinya. Mereka amat perlukan pendamping yang bersifat terbuka dan ikhlas serta mempunyai sedikit kuasa untuk memberi perlindungan kepada mereka. Sebenarnya guru amat tertekan dengan suasana dan iklim yang ada sekarang apatah lagi apabila GB dan Pengetua ingin bertanding sekarang. Maka wahai KPM turunlah padang dan kenalilah para guru kita dan selamilah seluruh pelusuk sanubari mereka kerana kalau kita kenal maka sudah pasti kita tidak akan membuat pelbagai tuduhan negatif kepada guru. Kata orang tua kalau tak kenal mana mungkin kita jatuh cinta.

Wahai KPM selepas kita kenal mengenal, kita mesrakan hubungan kita bersama. Apabila kita sama maklum dan saling mengerti maka mudahlah kita membuat kerja. Kata orang puteh " sharing and carring ". Jika semangat ini dapat kita terjemahkan di dalam semua kerja buat kita NG kira " no more problem " dalam masyarakat guru di Malaysia.

KPM tolonglah jangan mengambil langkah yang salah kerana akibatnya amat buruk selain kepada institusi sekolah sahaja malah ia akan memberi efek kepada kerajaan juga. Ingatlah bahawa guru adalah manusia dan sudah pasti mereka juga memiliki hati dan perasaan amat sensitif. Jangan sekali usik hati dan snubari mereka dengan perkara yang buruk kerana kita bimbang nanti ada di kalangan yang membuat tindakan yang negatif kepada kerajaan secara diam-diam. (dah adapun sekarang)

KPM tolong mendekati, memahami guru, take care dan cakna dengan hati dan perasaan guru. Tunjuklah bahawa KPM amat simpati dan ingin sentiasa membantu guru. Janganlah KPM hanya melihat kepada GB dan Pengetua sahaja. Kalau dulu ungkapan berbisa "GURU SAYA" dan "TERIMA KASIH CIKGU" begitu meluas disebut tetapi sekarang sudah hilang bersama angin lalu.

No comments:

Post a Comment