Monday, December 28, 2009

PAS Kelantan Sedia Pinda Undang-Undang Bolehkan Bukan Melayu Jadi MB


Salam 1Malaysia.

Mengikut MStar Online hari ini YAB Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Menteri Besar Kelantan bahawa Kelantan bersedia meminda undang-undang tubuh negeri itu bagi memberi laluan kepada orang bukan Melayu tetapi beragama Islam menjadi Menteri Besar negeri itu.

NG angkat tabik dan ingin mengucapkan setinggi syabas dan tahniah kepada Tok Guru Nik Aziz kerana begitu ikhlas di dalam perjuangannya untuk menegakkan agama Islam. Tok Guru memberi alasannya di dalam ucapannya di Ijtimak Ulama Muda Negeri Kelantan bahawa sesiapa sahaja layak menjadi pemimpin di Kelantan asalkan ia beragama Islam dan mengamalkan agama Islam secara benar dan total. Dengan kata lain seaiapa sahaja orang Islam tanpa mengira keturunan yang berakhlak baik dan mulia, dia layak diangkat menjadi pemimpin. Seterusnya Tok Guru berkata, beliau bersedia melantik penggantinya bukan dari kalangan orang Melayu asalkan menepati kriteria tadi.

NG doakan agar Tok Guru segera meminda undang-undang tubuh Negeri Kelantan dan segera menemui bakal penggantinya di kalangan bukan Melayu tetapi beragama Islam supaya tidaklah timbul spekulasi pengganti beliau di kalangan yang rapat dengan Tok Guru.

No comments:

Post a Comment