Friday, December 11, 2009

Guru VS Pembantu KedaiSalam 1Malaysia dan Salam Blogger

Hari ini NG akan berlepas ke Hotel Sri Malaysia Temerloh untuk bersama majlis Persidangan Dwi Tahunan Pekerja-pekerja FELDA di sana. Seterusnya NG akan hadir Mesyuarat Majlis Penasihat Boroh Negara (NLAC) di Kementerian Tenaga Manusia di Putrajaya dan akhirnya NG akan bersama dengan Seminar Keselamatan Pekerja dan Sosial bersama MIOSH di Kuala Lumpur. Maka hari ini sebelum NG sibuk dengan tugas itu NG ambil kesempatan untuk menulis sedikit berkaitan pendidikan.

Hari ini, atas desakan rakan-rakan guru seluruh Malaysia yang telah sms dan e mail kepada NG mendesak agar suara kecil mereka diluahkan kepada pihak yang berwajib maka NG kira tidak salah NG mengemukakan suara mereka di sini.

Tiga hari lepas YB Dato' Puad Zarkashi, Timbalan Menteri Pelajaran Malaysia membayangkan di Parlimen bahawa suatu hari nanti semua guru besar dan pengetua akan diberi kuasa untuk membuang dan mengambil guru di sekolah mereka demi melaksanakan sistem pendidikan yang lebih berkesan. Pada pendapat YB Timbalan Menteri, hanya guru besar atau pengetua berkenaan yang mengetahui dan mengenali yang terbaik untuk sekolah mereka.

Pada pendapat ramai ini mungkin suatu andaian yang sangat baik tetapi bagi pihak yang lain ia adalah sesuatu yang tidak munasabah.

Kesan dari kenyataan YB Timbalan Menteri tersebut NG (yang sudah tidak lagi menjadi pemimpin kesatuan guru kerana NG banyak terlibat dengan MTUC dan menjaga hal ehwal anggota sektor awam kumpulan P&P) menerima ratusan SMS dan E Mail dari rakan-rakan seluruh negara menyatakan rasa terkejut, terkedu dan tak kurang yang marah dengan kenyataan tersebut. Kata mereka Cikgu/Guru bukannlah seorang pembantu kedai kopi atau pembantu kedai runcit yang boleh diambil dan dibuang begitu sahaja. Bagaimana dengan prosedur dan peraturan yang digunapakai di bawah Peraturan Tatatertib Kakitangan Awam dan bagaimana pula kuasa dan tugas SPP dan Lembaga Tatatertib dan bagaimana pula kedudukan hak seorang anggota sektor awam di dalam Perlembagaan Malaysia? Inilah yang mereka suarakan kepada NG.

Pabila difikir, direnung dan ditilik memang ada benar juga suara dari rakan-rakan guru tersebut. Takkanlah semudah itu prosedur yang diguna untuk membuang dan mengambil guru di sebuah sekolah. Kalau itu caranya bolehlah dipanggil ia sebagai sistem sekolah prebet atau swasta. Itupun masih lagi tertakluk di bawah Akta Boroh yang mengatakan semua majikan tidak boleh mengambil, menggaji dan membuang pekerja sewang-wenang. Ada syarat-syarat yang perlu dipatuhi kalau tidak penjaralah sudahnya.

Maka dalam masa dok luah rasa hati itu adalah juga yang memberi pandangan. Antaranya ialah mencadangkan agar semua guru besar dan pengetua diajar tentang Human Management kerana pada pendapat rakan-rakan ramai antara guru besar dan pengetua ini yang jahil tentang ilmu ini sebab itulah mereka gagal mengurus sumber manusia di bawah bidang kuasanya. Kalau mereka mahir di dalam bidang ini mereka boleh pulihkan guru di bawahnya tanpa membuang atau menukarkan guru yang dianggap bermasalah itu ke sekolah lain. Kalau nak lihat sekarang ini pun amalan membuang guru dari sekolah memang sudah berjalan dan diamalkan (kerana guru besar mencari jalan singkat). Mana-mana guru yang dianggap bermasalah (padahal tak sebulu sahaja bukannya bermasalah) akan ditukar ke sekolah lain. Maka setiap masa pihak PPD sentiasa akan melakukan pertukaran guru atas kehendak guru besar/pengetua. Mengikut kata rakan-rakan; kalau semua guru besar/pengetua ada ilmu yang lengkap sudah tentu sebagai seorang yang mengurus manusia meraka akan urus stafnya walau apapun masalah yang timbul bukan dengan mencari jalan singkat; tukar saja guru tersebut. Pada guru, amalan ini tak akan menyelesaikan masalah kerana guru yang tidak dipulihkan ini akan membawa masalah di tempat baru pula. Maka sekali lagi ia akan ditukar yang akhirnya ia memberi stigma yang mendalam kepada seluruh kaum guru bahawa pertukaran itu adalah sebuah hukuman yang memblack lebel guru itu sendiri. Maka tujuan sebenar pertukaran atas sifat profesional sudah tidak wujud lagi kerana pertukaran yang dibuat adalah untuk menghukum.

Maka NG juga terfikir; apa benarkah ramai guru yang bermasalah? atau guru besar dan pengetua yang bermasalah? Maka sekali lagi benar kata orang tua: kalau sesat di hujung jalan baiklah kita kembali ke pangkal jalan. Maka NG harap apa-apa masalah yang wujud di dalam rumahtangga kita hendaklah diselesaikan secara lebih profesional. Seorang doktor pun sebelum membuat keputusan untuk memotong sesuatu organ pesakit beliau akan membuat rujukan kepada semua prosedur dan rakan-rakan pakar yang lain; bukan membuat keputusan bersifat nafsu nafsi. Oleh itu NG harap kepada semua pihak jangan segan dan malu kalau kita sesat tanyalah kepada orang tahu jalan walaupun ia hanya seorang penyiram pokok bunga. Kita harap sikap ego dan riak tidak pernah wujud di dalam bidang pendidikan negara sebab semua orang ada kekuatan; barulah dikatakan RAKYAT DIDAHULUKAN.

Rakan-raka guru juga berharap semua tindakan yang diambil hendaklah ada rasional dan telus sifatnya. Semua langkah ini diharap tidak akan menimbulkan prasangka dan prajudis sesama sendiri sebab sehingga sekarang pun soal memberi prestasi gurupun nampaknya masih menjadi isu. Ramai rakan guru yang merungut tentang penilaian pretasi mereka kerana guru menganggap mereka lebih tahu prestasi rakan-rakan mereka. Dan kalau diberi pula kuasa membuang guru; guru-guru bimbang tidak ada guru nak mengajar di sekolah kerana mereka asyik boleh dibuang bila-bila masa sahaja.

Oleh itu bagi mencari jalan tengah ada baiknya semua pemimpin guru yang berada di puncak pentadbiran memikir bagaimana kita nak memperkasa sistem pendidikan kita agar ia benar-benar menjadi suatu alat untuk membentuk seorang manusia yang perfect yang tidak jahat, yang tahu bersyukur dan berterima kasih, yang tidak mementingkan diri sendiri, yang tidak bersifat materialistik dan tidak derhaka kepada Allah.

Akhirnya marilah kita muhasabah diri; jangan sekali-kali menyalahkan mana-mana pihak dan dengan secara sedar; cuba kita bertanya kenapa rakyat Malaysia semakin KURANG AJAR sedangkan majoritinya mendapat didikan di Malaysia; di bawah sistem yang wujudkan sendiri? Adakah salah ibu mengandung?

No comments:

Post a Comment