Wednesday, February 15, 2012


Kenyataan Anwar tak gugat Pakatan, kata Mat Sabu

SHAH ALAM – Terpulang kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim sama ada mahu memohon maaf dan menarik balik sokongannya terhadap Israel meskipun Majlis Syura memutuskan beliau harus berbuat sedemikian, kata Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu.

Justeru kata beliau, pendirian Ketua Pembangkang itu tidak akan menjejaskan kerjasama parti-parti komponen dalam Pakatan Rakyat (PR).

Mohamad menambah, apa yang diperkatakan oleh Anwar kepada Wall Street Journal (WSJ) adalah pandangan peribadi dan dasar partinya, dan oleh itu, terpulang kepada beliau untuk memohon maaf atau sebaliknya.

“Pas tidak mempunyai halangan, terpulang kepada Anwar sendiri, persamaan dasar yang ada dalam Pakatan Rakyat (PR) adalah untuk menumbangkan Barisan Nasional (BN) dan menuju ke Putrajaya, sekiranya ada parti ddalam PR mempunyai dasar lain, ia akan diperbincangkan kemudian.

“Namun sekiranya PKR dan DAP mempunyai dasar partinya sendiri, Pas tidak mencampurinya. Terpulang kepada mereka, termasuk menyuarakan pandangan peribadi ataupun mewakili parti,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Beliau berkata demikian berhubung tindakan Majlis Syura yang meminta Anwar menarik balik kenyataannya mengenai Israel. Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan kenyataan Anwar itu satu tindakan yang tidak betul.

Nik Abdul Aziz menyarankan kepada Anwar sekiranya kenyataan itu telah diputar belit, beliau seharusnya mengambil tindakan undang-undang terhadap WSJ.

Mohamad berkata, apa yang dilakukan oleh Anwar itu tidak menggugat hubungan antara parti yang ada dalam PR, malah Pas masih tetap bersama.

“Apa yang berlaku tidak akan menggugat hubungan kami dalam PR, kami mempunyai dasar perjuangan yang sama, dan saya yakin rakyat memahami perkara ini,” katanya.

Dipetik dari: Portal Perak Today

Komen:

Inilah yang terjadi di dalam organisasi PAS. Presiden kata A Timbalan pula kata B dan Mursyidul Am pula kata C. Sikap ingin jadi juara di dalam organisasi sendiri ini telah lama berlaku di dalam PAS. NG pernah menulis berkait isu royalty minyak di Kelantan dulu. Apabila PM DS Najib akan beri wang tersebut tetapi bukan atas nama Royalty tetapi sebagai bantuan kepda rakyat Kelantan, TGDS Nik Aziz Nik Mat selaku ketua kerajaan Kelantan mengalu-alukan dan menyambut baik langkah yang diambil oleh DS Najib. Namun dalam ketika dan masa yang sama Husam Musa telah membuat pendirian bahawa Kelantan menolak bantuan itu. Siapa Husam untuk membuat kenyataan tersebut sedangkan TG Nik Abdul Aziz sebagai Menteri Besar sudah menyambut baik langkah tersebut. Inilah yang dikatakan nak jadi juara di dalam reban sendiri.

Hari ini berlaku lagi kisah yang sama di dalm PAS. Majlis syura sudahpun membuat keputusan di dalam mesyuarat menggesa DS Anwar menarik balik kenyataannya berhubung sokongan terhadap Israel atau saman WSJ atas penyiaran kenyataan DS Anwar tempoh hari. Keputusan yang dibuat oleh PAS adalah keputusan dasar yang diputuskan di dalam mesyuarat yang resmi. Ia bukan keputusan main-main. Maka sepatutnya semua ahli terutamanya barisan kepimpinan tertinggi akur dan menghormati keputusan tersebut. Soal ada yang tidak bersetuju dengan keputusan tersebut hendaklah dikemukakan di dalam mesyuarat dan apabila mesyuarat telah tamat dan sudah buat keputusan, tidak sesiapa lagi yang boleh membuat sebarang bantahan terhadap keputusan yang dibuat oleh mesyuarat. Inilah adab dan prinsip kita beroganisasi.

Namun mengikut kenyataan yang diberi oleh Mat Sabu kepada Sinar Harian amat menyedihkan. Beliau langsung tidak menghormati keputusan mesyuarat syura yang mungkin beliau sendiri hadir. Beliau seolah-olah mengingkari kerputusan mesyuarat bahkan memberi pandangan sendiri. Mat Sabu kena sedar bahawa beliau adalah orang nombor dua di dalam PAS, maka segala kata beliau adalah kata PAS dan sudah tentu ia menjadi dasar. Beliau kena jaga tutur katanya takut orang akan kata kita tak sedar bahawa masih nombor satu di dalam PAS.

Nampaknya terlalu ramai jogho di dalam PAS dan sikap tidak hormat parti semakin .....

No comments:

Post a Comment